Investera i hållbarhet

I detta inlägg tänkte vi prata lite mer om hållbarhetsfrågor för ny startade företag. Men vad är egentligen hållbarhet? Är det jorden som skall vara hållbar, arbetsplatsen skall tåla mycket eller skall affärsrelationerna vara hållbara. Alla dessa påståenden stämmer in på hållbarhet och de finns en miljon fler saker som tillhör ett hållbart företag. Att ha ett team som endast arbetar med hållbarhetsfrågor är riktigt bra men tyvärr ingen verklighet för ett nystartat företag. De är istället fokus på att hålla kostnaderna nere och börja gå med vinst. Vi tycker delvis detta är rätt väg att gå. Men det gäller bara de första månaderna tills man klarar av att stå på benen och kommit in i arbetet. Det är här många nya företag gör fel. De arbetar vidare helt utan hållbarhets frågor.

Detta är hållbart företagande

Vi börjar med det viktigaste med ett företag, personalen. De är mycket mer värdefulla än all din utrustning och lokaler tillsammans. För utan din personal fungerar ingetting i företaget. Det är därför här man skall lägga mest krut. Det finns väldigt mycket man kan göra för att få en hållbar personal. De kan handla om att ha en kaffemaskin i fikarummet. Men de viktigaste av allt är arbetsmiljön. De skall vara rätt höjd på skrivbord och arbetsredskap. Föreskrifter från tillverkare skall följas till punkt och pricka speciellt i avsenden av säkerhetsföreskrifter. Om personalen känner sig trygg på sin arbetsplats kommer de också vara en hållbar personalgrupp.

Ett bra exempel på ett företag som investerade i sin personal är Sverigelån. Deras två anställda hade i sina tidigare karriär fått sitta med bärbara datorer på ett köksbord. Direkt de fick en anställning på Sverigelån köptes fina skrivbord in och stationära datorer. De har också tillgång till en gratis kaffemaskin. Det är ett koncept som endast kan leda till ett framgångsrikt och hållbart företag. Den personalen kommer göra sitt yttersta för sin arbetsgivare.

Jag vill att du ska tänka efter vad du kan tillföra på din arbetsplats efter du läst detta, lycka till!

hallbart-foretagande-med-sverigelan